Bostadsbyggande på landsbygden

Insändarskribenten Lars Waern vill ha mer bostadsbyggande på Nyköpings kommuns landsbygd.

Insändarskribenten Lars Waern vill ha mer bostadsbyggande på Nyköpings kommuns landsbygd.

Foto: Jens Alvin

Insändare2022-07-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tunabergshalvön är ett attraktivt område att bo på. Sydligaste delen av Nyköpings kommun. Tyvärr saknas bostäder!

1/3 av Nyköpings befolkning bor på landsbygderna!

Tyvärr visar det sig att flera familjer med ungdomar i övre tonåren valt att flytta från landsbygden under senare år. Under 2021 hade Tunabergshalvön en nettominskning med 52 personer. Trenden måste ändras till en positiv utveckling för att offentlig och kommersiell service ska kunna bibehållas på hög nivå. Skola, affär, allmänna kommunikationer, drivmedelsmack, distriktssjuksköterska, räddningsvärn med mera behövs även fortsättningsvis i vårt område!

Stor efterfrågan på bostäder för åretruntboende finns. Främst hyresbostäder, men även kommunal tomtmark för försäljning till inflyttande barnfamiljer. 

Nyköpingshem byggde marklägenheter (65+) i Nävekvarn för åtta år sedan! Behovet var redan då över 30 intressenter.

I den nyligen beslutade Landsbygdsstrategin står det angående ”Strategiska vägval”: ”För att säkerställa byggnation i hela kommunen kan Nyköpingshem vara ett viktigt verktyg”. 

Vi är helt övertygade om att Nyköpingshem är ett verktyg för kommunledningen att använda för att skapa erforderlig (varför inte subventionerad) byggnation på landsbygderna! Ägardirektivet för Nyköpingshem bör ändras så att 1/3 av Nyköpingshems nyproduktion ska ske på landsbygden och 2/3 i stadskärnan.

Ett konkret beslut måste tas av kommunledningen om man fortfarande vill att landsbygderna ska leva! Flera yngre barnfamiljer behövs på landsbygderna för fortsatt utveckling.

Positiva utvecklingstankar från en hängmatta på Bråvikens norra strand.