Bränderna upphör inte för att vi övergår till elbilar

Vad händer i framtiden om elbilar sätts i brand lika frekvent som i dag? Insändarskribenten ser framför sig hur hela kvarter måste evakueras på grund av giftiga gaser.

Vad händer i framtiden om elbilar sätts i brand lika frekvent som i dag? Insändarskribenten ser framför sig hur hela kvarter måste evakueras på grund av giftiga gaser.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-12-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det högst tvivelaktiga fritidsnöjet att tända eld på andra människors bilar lever vidare i Sverige, så också i Nyköping. Visst kan det finnas försök till försäkringsbedrägerier bland alla anlagda bilbränder, men merparten av dem går nog ändå ut på att förstöra. Det är givetvis tragiskt att kriminella element tar sig friheten, men mest tragiskt är det för alla hederliga medborgare som tvingas bevittna hur deras egendom brinner upp och alla problem som man måste hantera därefter.

Det sprider sig också en otrygghet. Ingen vet om just deras bil kommer att brinna nästa gång, men det är väl just denna otrygghet kriminella individer är ute efter att skapa.

Fast det kanske ändå är tur att fordonsflottan än så länge domineras av fossildrivna bilar. Vad händer den dagen när alla tvingas äga en elbil? Ingen tror väl att bilbränderna kommer upphöra bara för att vi övergår från fossilt till el? Vad händer om kriminella individer fortfarande finner ett nöje i att tända eld på andras bilar? Vad sker om flera bilar sätts i brand på en parkeringsplats eller ännu värre, i ett underjordiskt parkeringsgarage. Kommer vi i framtiden tvingas bevittna hur hela bostadsområden eller kvarter måste evakueras på grund av de giftiga gaser som bildas när elbilar brinner?

Frågorna är nog fler än lösningarna. Kanske vi framöver tvingas stämma in orden från Peter Dalles uppfinningsrika rollfigur i Lorry. ”Tänkte inte på det”.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om