Brist på elproduktion i Sverige

Insändarskribenten tycker det är oansvarigt att det ena stabila kärnkraftverket efter det andra stängs ner.

Insändarskribenten tycker det är oansvarigt att det ena stabila kärnkraftverket efter det andra stängs ner.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-02-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska Kraftnät beslutade att Karlshamnsverket från och med i måndags (1/2) ska vara i förhöjd beredskap. Det innebär att en utökad personalstyrka finns på plats dygnet runt för att se till att anläggningen inom två timmar kan producera el ut på kraftnätet med en kapacitet på 562 MW.

Karlshamnverket är ett oljeeldat kraftverk det vill säga en sista livlina för elproduktion. I måndags uppmättes vinterns högsta elförbrukning, 25 000 megawatt. Igår torsdag och idag fredag 5/2 har Svenska Kraftnät beslutat att köra Karlshamnsverket!

Finns det någon övergripande plan för framtida elproduktion? Nej!

Ny förnybar icke-planerbar kraftproduktion har byggts ut, ofta på geografiska platser där det egentligen inte behövs. Planerbar stabil kraftproduktion har fasats ut i områden med stor förbrukning. Det här håller inte i längden!

Vart har det robusta tänket tagit vägen om stabila elleveranser? Är regeringens plan för elförsörjning att stänga av vissa områden för elanvändning då produktionen INTE räcker till?

Frågan är viktig att lösa NU för fortsatt bra livskvalité! Obs, det ena stabila kärnkraftverket efter det andra stängs ner. Oansvarigt!