Brist på respekt i Gnestas fullmäktige

Styrande politiker i Gnesta är dåliga på att följa regler som finns när det gäller att svara på interpellationer, skriver vänsterpartisten Lena Staaf (V).

Styrande politiker i Gnesta är dåliga på att följa regler som finns när det gäller att svara på interpellationer, skriver vänsterpartisten Lena Staaf (V).

Foto: John Henzlert/Arkiv

Insändare2022-04-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare var allmänheten välkommen på frågestund hos kommunfullmäktige utan att behöva skicka in frågorna. Men numera gäller att frågor måste skickas in minst fem dagar innan mötet vilket inte framgår på kommunens hemsida.

Vid kommunfullmäktige nyligen kom medlemmar från Föreningen Gnestapendeln och ville ställa frågor. Men de hade inte lämnat in frågorna i förväg och fick därför åka hem och vänta till nästa fullmäktige, en och en halv månad senare. 

När vi oppositionspolitiker lämnar in en interpellation (en fråga) så ska det göras 12 dagar innan fullmäktige för att svaret ska kunna beredas. Vi ska få skriftligt svar senast dagen innan fullmäktige för att sedan kunna debattera på mötet. Hur hanterar de styrande M+S våra interpellationer? Det är snarare undantag än regel att vi får svaren ett dygn innan. Ibland skjuts hela interpellationen upp till nästa fullmäktige. 

På senaste mötet fick vi svar på två interpellationer en timme (!) innan mötet samma dag, helt emot reglerna. Den ena av dessa interpellationer hade redan varit uppskjuten från ett tidigare fullmäktige. Regler ska tydligen följas av allmänheten men inte av de styrande politikerna.

Man kan konstatera att det finns stora brister på respekt hos de styrande i Gnesta kommun.