Bryt segregationen – visa mod

Trots bostadssegregation behöver skolan bli den plats som motverkar segregationen. Skriver Annelie Danling Brash.

Trots bostadssegregation behöver skolan bli den plats som motverkar segregationen. Skriver Annelie Danling Brash.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-08-25 13:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha elever med bara utländsk härkomst i klasser och i hela skolor fungerar inte. Senast ut är Trollhättan där man har fått nog av segregering och stänger helt enkelt skolor som inte fungerar för att få ett mer blandat elevunderlag. Alla elever mår bra av blandade grupper som representerar vårt svenska samhälle.

Trots bostadssegregation behöver skolan bli den plats som motverkar segregationen. Man lär sig mer i blandade grupper och utvecklas mer med människor från olika härkomst och erfarenheter. Ett strålande exempel är Malmö, där man helt enkelt la ner högstadiet i ett s.k. utanförskapsområde, Rosengård. Efter bara två år fördubblades behörigheten till gymnasiet. 

Då en skola inte lyckats trots kraftfulla resurser är det bättre att lägga ner och hitta nya strukturer. Här i Nyköping gjordes liknande försök 2014, att slå ihop fyra högstadieskolor till en för att minska segregationen. Alla elever har rätt till samma förutsättningar.  Det krävs mod i Sverige och i våra kommuner för att bryta segregationen. Tack! Till alla er som vågar och har sikte på en jämställd skola. All heder! Tack för ert mod! Framtiden kommer att tacka er.