Budget kan rädda ekonomin när alla kostnader skenar

"Sen kommer allt i ett slag: gigantiska drivmedelspriser, räntehöjningar, skenande elräkningar, krig i Europa och extremt höga matpriser", skriver insändarskribenten. (Arkivbilder)

"Sen kommer allt i ett slag: gigantiska drivmedelspriser, räntehöjningar, skenande elräkningar, krig i Europa och extremt höga matpriser", skriver insändarskribenten. (Arkivbilder)

Foto: TT

Insändare2023-05-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1991 köpte maken och jag ett hus för 310 000:-, räntan var tolv procent men vi skulle klara av det även om någon blev arbetslös eller sjuk. Idag med fd nollränta, och många med högre lån, var alla nog lite invaggade i falsk säkerhet. Inget kan hända, bara att låna. Sen kommer allt i ett slag: gigantiska drivmedelspriser, räntehöjningar, skenande elräkningar, krig i Europa och extremt höga matpriser. 

Trodde aldrig jag skulle få uppleva det som nu sker, alltså denna otroliga osäkerhet och ingen lösning i fjärran. Bara en massa löften och lite utskick av elstöd så folk inte klagar.

undefined
Kraftigt höjda drivmedelspriser. (Arkivbild)

Fast, en enkel sak kan vi göra själva, vi kan gå igenom familjens alla utgifter och se vad vi kan spara in på. Rätt bra att göra ibland, ren förtjänst märker jag. Små utlägg blir fler och fler och till slut är det en hel de pengar som kan gå tillbaka till plånboken. 

Sen kan man undra varför vi svenskar vill ha billig mat, billigare än andra faktiskt. Hörde ett radioprogram där en bonde poängterade att vi talar LIVSmedel här, alltså det vi skall leva av. Eller är det så att vi hellre drar in på matkostnaderna för att kunna åka på semester eller köpa häftiga kläder? Inte vet jag, jag gör inget av det. Ytterst sällan i alla fall. 

undefined
"Att gå igen sina utgifter är bra att göra ibland, ren förtjänst märker jag. Små utlägg blir fler och fler och till slut är det en hel de pengar som kan gå tillbaka till plånboken", skriver insändarskribenten.

För att upprätthålla en svensk livsmedelsproduktion, till exempel vid krig eller annan katastrof, så köper jag alltid svenskproducerat, och kravodlat, om det finns tillgängligt. Självklart! Varför ska jag gynna avskogningen i Amazonas för jag bara måste ha utländskt kött eller mat baserat på soja? Och varför måste vår mat fara runt halva jorden för att landa i Sverige? Vi har friskt vatten i våra kranar, vi har ett bra jordbruk varför inte omvärdera vad vi äter. Köp näringstätt, alltså mest näring för pengarna och gynna de svenska lantbrukarna, det lönar sig i längden.

undefined
Extremt höga matpriser. (Arkivbild)

Den som har möjlighet köper direkt från bonden, vi andra får handla i affären. Kanske känner man någon som jagar, då kanske det kan ställas fint kött från älg, eller vildsvin, på bordet i stället från Brasilien. Bättre för miljön och troligen bättre för oss själva också.