Säkerhet och trygghet i lokaltrafiken i Nyköping

"Trenden är att hotet om våld och trakasserier av förare och resenärer ökar", skriver en bussåkande Nyköpingsbo. Arkivfoto

"Trenden är att hotet om våld och trakasserier av förare och resenärer ökar", skriver en bussåkande Nyköpingsbo. Arkivfoto

Foto: Niklas Holm

Insändare2023-05-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åker buss i stort sätt varje eftermiddag/kväll. Trenden är att hotet om våld och trakasserier av förare och resenärer ökar. Har pratat med flertalet förare och resenärer, de håller med mig i den uppfattningen.

När jag frågar förare så säger de att Nobina talar om möten mellan kommun – Sörmlandstrafiken – polisen och socialtjänsten för att lösa detta. När jag frågar resenärer säger de att de inte vågar kliva på vissa gånger på grund av att det är hotfullt och trakasserier, fula ord etcetera.

Personligen håller jag med förarna då de och jag inte ser någon som helst förbättring på detta område, kvällar och helger och skollov är absolut värst, utan tvärtom det blir värre och grövre hela tiden.

Det är dags att våra mycket välbetalda kommun- och överbetalda regionpolitiker slutar sitta på händerna och ta sitt ansvar och ställer krav på Nobina som leverantör. Att se till att resebevis skall lösas av alla. Detta borde vara ett mätetal för att få in en del skattemedel eftersom verksamheten är skattefinansierad om jag förstått det rätt.

Flera förare säger att detta är inte prioriterat av företaget, det är andra saker de mäter på. Skulle det vara prioriterat skulle det finnas väktare och kontrollanter 7-24, de skulle finansieras av egen kraft eftersom betalning och felaktiga färdbevis används i den utsträckning som det gör. Tillse att det finns väktare och kontrollanter stationerade i Nyköping. Bötesbeloppet skulle höjas till 5 000 kronor så att det svider för fuskare och betalar dom inte tar kronofogden in detta.

Sedan undras det över varför de har svårt att rekrytera personal, det är ju nästan så att man tror att de tappat kontakten verkligheten på riktigt. Att politikerna tappat verklighetskontakten står ju bortom allt tvivel, de åker ju inte kommunalt. Sluta med era kafferepsmöten och agera, visa att ni menar allvar.