Bygg vindkraftparker där det påverkar minst, inte mest

De planerade områdena för vindkraftparken Långgrund.

De planerade områdena för vindkraftparken Långgrund.

Foto: Svea vind

Insändare2023-10-24 16:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svea vind offshore har verkligen lyckats välja en utomordentligt konstig placering av den kustnära vindkraftsparken Långgrund. Det finns ingen annan park i Sverige som planeras med så många intressekonflikter som här. Men det är ännu konstigare att politiker säger ja till Långgrund när det finns betydligt bättre alternativ!

Utanför Långgrund planeras det ytterligare två havsbaserade parker. De ligger cirka 50 km från land, det vill säga tre gånger så långt ut. Det råder ingen tvekan om att dessa parker påverkar djur, natur och människor betydligt mindre.

Vi behöver el och jag tror på vindkraft som en del i mixen. Men jag kan verkligen inte förstå varför vi ens funderar på att börja där det gör som ondast. I Svea vinds egen ansökan står det att vindkraftsparken kommer fungera som ett helt nytt dominerande landmärke, att känslan av orördhet påtagligt kommer förändras och att området kommer upplevas som betydligt mer urbant och exploaterat än idag.

Långgrund kommer för alltid att förändra identiteten för de fem berörda skärgårdskommunerna. Det är inget snack om saken. Beslutet berör inte bara de som bor i kommunerna utan även de med fritidshus längs kusterna samt de miljontals människor som väljer att besöka Sörmlands skärgård varje år. Kommunernas marknadsföring är full med bilder och videos från skärgården. Visualisera alla dessa med gigantiska, snurrande och blinkande vindkraftverk i bakgrunden. Själv tror jag turisterna väljer en annan destination.

Låt oss åtminstone börja där påverkan är som minst! Säg nej till Långgrund och jobba för parkerna utanför i stället.