Det är ett sundhetstecken att så många åsikter finns i detta ämne. Det är också viktigt att vi engagerar oss i hur den fysiska miljön utformas även för framtiden.
Under min tid på plan- och byggkontoret i Nyköpings kommun kom jag att arbeta i nära kontakt med stadsarkitekter, planarkitekter och bygglovarkitekter. Att på nära håll få erfara, hur dåvarande stadsarkitekt A-M Zettersten studerade de större byggnationer som skulle genomföras i vår kommun och speciellt, hur detta skulle kunna ske i samklang med befintlig byggnation, var mycket intressant.
Bland annat minns jag inför exempelvis planeringen av kraftvärmeverket vid Idbäcken (1997), hur det byggdes en modell av värmeverket, där man oerhört noggrant försökte se, hur byggnaden med sin höjd och storlek skulle förhålla sig till omgivningen och landskapet. Så hanterades all byggnation inom stadskärnan och dess omgivning, och jag kan nog med säkerhet påstå, att ett flertal av de projekt som genomförts under de senaste åren aldrig skulle haft möjlighet att passera stadsarkitektens norm för "den estetiska organisationen av praktisk verklighet" (Elias Cornell). Och så var det sagt!
Byggande och formande av vår fysiska miljö
Agneta Kumlin skriver att det är viktigt att vi engagerar oss i hur den fysiska miljön utformas även för framtiden.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.