Byt livsstil för klimatets skull

Signaturen "Realist" vill hedra Greta Thunberg för hennes engagemang för Kallakgruvan.
Bilden: Greta Thunberg och Fridays for future besökte Kallak och Jokkmokk i februari.

Signaturen "Realist" vill hedra Greta Thunberg för hennes engagemang för Kallakgruvan. Bilden: Greta Thunberg och Fridays for future besökte Kallak och Jokkmokk i februari.

Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Insändare2022-03-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hedrar Greta Thunberg att hon protesterar mot Kallakgruvan som kommer att förstöra renbetesmarkerna och därmed försörjningen för närliggande sameby.

Den kritik hon får från såväl regeringspartiet som största oppositionspartiet visar samtidigt hur politikerna tänker oavsett politisk färg. Bevara naturen kommer i sista hand. Det är att bli omvald som kommer först. För att komma dit måste man erbjuda väljarna en bekväm tillvaro utan fysiskt arbete och med möjlighet att fortsätta flyga jorden runt så ofta man tycker, utan att tänka på klimatförändringen.

Vet inte hur länge det tar innan Kallakmalmen är slut, men det bildas i vilket fall inte mer eller hur?

Sedan är ännu en resurs slutligt förbrukad. Likadant är det med stora arealer åkermark där bondens odling ersätts av bostäder, fabriker, flygfält etc. Samtidigt skryter politikerna över att invånarantalet växer. Var ska dessa få mat ifrån ?

För att komma tillrätta med klimatförändringen måste mänskligheten byta livsstil. Detta framhölls i insändare för många år sedan men inget positivt har hänt.