C och V ska inte ”samarbeta” i Oxelösund

"En valteknisk samverkan är mer att likna vid en affärsuppgörelse som båda parter tjänar på" skriver en av insändarskribenterna, Ann Abrahamsson, gruppledare för Centerpartiet i Oxelösund. Arkivfoto

"En valteknisk samverkan är mer att likna vid en affärsuppgörelse som båda parter tjänar på" skriver en av insändarskribenterna, Ann Abrahamsson, gruppledare för Centerpartiet i Oxelösund. Arkivfoto

Foto: Linus Elsinen

Insändare2022-10-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SN riskerar att vilseleda läsarna med sin rubrik ”Vänsterpartiet och Centern ska samarbeta i Oxelösund”. Intrycket man får är att det handlar om en politisk koalition, när det i själva verket är precis tvärtom.

En valteknisk samverkan är mer att likna vid en affärsuppgörelse som båda parter tjänar på. ”Ren matematik” som vår gruppledare formulerar det i artikeln. Med det enda mandat som väljarna gett Centerpartiet (och som vi givetvis är tacksamma för och ska förvalta på bästa sätt) hade vi av egen kraft inte fått något inflytande i styrelser och nämnder. Genom att slå ihop två partiers mandat och valtekniskt agera gemensamt ökas inflytandet för båda. 

Av utrymmesskäl avstår vi att här från att peka på de uppenbara ideologiska och politiska skillnaderna mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet. Insatta väljare känner väl till dem och de består. Vi tror att det är särskilt viktigt i en politiskt turbulent tid att betona skillnaden mellan valteknisk samverkan och politiskt samarbete. I stället för att braska på med en spektakulär rubrik kunde lokaltidningen ha fullgjort sin pedagogiska och folkbildande roll och väglett läsarna i detta.

Replik: Jag delar inte uppfattningen om att det handlar om en spektakulär rubrik. Jag tror inte heller att den har vilselett SN:s läsare.

Visst är det viktiga skillnader mellan valteknisk samverkan och en politisk koalition – något som artikeln också klargör, med vägvisande citat från de politiker vi har intervjuat. Jag delar inte heller uppfattningen om att valteknisk samverkan inte är en form av samarbete. Förvisso inte om politisk ideologi, men i allra högsta grad om politiskt inflytande. Det tror jag att även våra läsare har uppfattat.

 Åsa Wallin, nyhetschef på Södermanlands Nyheter