Centralorten har stannat i växten

Skapas nödvändiga förutsättningar för ett boende på mindre orter, kommer säkerligen flyttlassen av storstadströtta medborgare att gå dit och inte till centralorten. Skriver Stefan Karlsson.

Skapas nödvändiga förutsättningar för ett boende på mindre orter, kommer säkerligen flyttlassen av storstadströtta medborgare att gå dit och inte till centralorten. Skriver Stefan Karlsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-05-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17:e maj publicerade SN en nyhetsartikel med rubriken "Kommunen växer - men inte Nyköping". En rubrik som egentligen inte förvånar eftersom Nyköping i många år varit synonymt med just Nyköping. Att de mindre orterna i Nyköpings kommun står still befolkningsmässigt eller till och med minskar sina invånarantal har aldrig skapat rubriker, varit upphov till debatt eller fått ansvariga i kommunhuset att agera.

När centralorten nu ser ut att minska sitt invånarantal trots rejäla satsningar på bostadsbyggande, infrastruktur och arbetsplatser så lär säkerligen många aktörer fundera över åtgärder. Fast är de just inte dessa satsningar på att locka hit nya invånare som är problemet?

För i samma takt som man bygger bort charm och grönytor, så försvinner incitamenten att locka hit storstadströtta skattebetalare. Är du trött på asfalt, betong, trafikkaos och anonyma köpcentrum i utkanten av stan så finns säkerligen mer charm och nära natur att hämta på andra håll i landet. Det är glädjande att vi nu ser mindre orter i kommunen som åtminstone vuxit det första kvartalet, men kanske detta är början på en trend där inte minst barnfamiljer väljer bort staden.

Något för ansvariga att förhålla sig till? Skapas nödvändiga förutsättningar för ett boende på mindre orter, kommer säkerligen flyttlassen av storstadströtta medborgare att gå dit och inte till centralorten. För till syvende och sist så räknas också skattebetalande "lantisar" in i kommunernas befolkningskurvor.