Chefsproblemen större än las-problemen

Man måste först lösa chefsproblemen innan man går in och försämrar las.Skriver signaturen Maverick.

Man måste först lösa chefsproblemen innan man går in och försämrar las.Skriver signaturen Maverick.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-11-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lätt att tro att en ny lagstiftning om lagen om anställningsskydd (las) kommer att följas av arbetsgivare och chefer. Det sätt som las hanteras idag är godtyckligt. Många gånger bryter arbetsgivare och chefer mot las och når en förlikning förenad med yppandeförbud med den anställde som man väljer att göra sig sv med.

Samtidigt sker tillsättningar av chefer och tjänstemän via kontakter, starka familjeband och vänskapsband. Det gäller även på stora företag. De välbetalda chefsprogrammen är så pass attraktiva att tillsättningarna ibland ter sig helt ologiskt. Det är inte kompetens som styr, utan istället handlar det om att se till att sko sig ekonomiskt för resten av livet. Felaktiga chefstillsättningar är förödande för samhället.

Idag behåller före detta chefer ofta sin chefslön, trots att de inte längre jobbar som chef. Det är en praxis i många branscher och det är oerhört kostsamt och helt orimligt.

Istället för att förändra las, så kanske en hel del av de gammalmodiga kollektivavtalen behöver moderniseras. 
Lönestruktur och prestation bygger på patriarkala modeller som ter sig orimliga i ett modernt och jämställt samhälle. 

Chefer och före detta chefer tjänar för mycket pengar idag jämfört med arbetare och tjänstemän. Det finns ingen rimlighet i att lösa upp anställningsskydden i samhället om man inte börjar med att ta tag i vänskapskorruptionen och chefsproblemen i samhället. De problemen är betydligt större och allvarligare än att lättvindigt kunna göra sig av med en arbetare eller en tjänsteman. Man måste först lösa chefsproblemen innan man går in och försämrar las.