Levande torg i staden – så skulle det kunna bli

Två containrar på Stora torget ska göra centrum mer levande. Det är i alla fall förhoppningen.

Två containrar på Stora torget ska göra centrum mer levande. Det är i alla fall förhoppningen.

Foto: Tommy Kägo

Insändare2024-08-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har nu följt diskussionerna angående containrar på vårt fina torg i Nyköping. Det blir nog bra när dessa verksamheter är i gång och de fula containrarna dekoreras och fylls med ett café och blomhandel.

Liberalerna har ytterligare förslag på förbättringar för att få ett än mer levande torgområde, det handlar ju om fler torg som bör få utvecklas till en större sammanhållen enhet. Detta skulle förbättra upplevelsen och göra torgen till en plats där alla känner sig välkomna.
Vi vill se fler aktiviteter på torget för alla åldrar, från barn till äldre. Genom att arrangera kulturella aktiviteter och evenemang kan vi skapa en levande och inspirerande mötesplats. Tänk er musik, teater och dans som lockar både stora och små att delta och vara en del av gemenskapen.

Låt kultur/fritid, skolor eller föreningar att gratis boka sin dag eller vecka i ett av kommunens uppställda marknadstält/tak eller valbodar. Bygg en liten scen där lokala musiker kan framträda på dagen eller eftermiddagen. Den kan med fördel placeras vid Åkroken där våra foodtrucks kan få del av folkvimlet. Vi har sett detta i andra städer där stadskärnan mer eller mindre tidigare varit folktom. Det bidrar till att folk rör sig på torget och att det känns väldigt välkomnande. Vore också trevligt om kommunen kunde bistå med marknadstält/tak till våra lokala odlare så vi får igång grönsakshandeln på torget igen fler dagar i veckan.

Vi ser detta som ett sätt att stärka Nyköping som en plats där alla trivs och där vi tar tillvara och firar vår lokala kultur och kreativitet. Med dessa initiativ kan vi göra våra torg till ett levande område.