Coronastatistiken är förskräckande och tankeväckande

Var rädd om er 70-plussare! Tänk efter före! Säg vänligt men bestämt till de egoistiska yngre som inte håller distans. Skriver insändarskribenten.

Var rädd om er 70-plussare! Tänk efter före! Säg vänligt men bestämt till de egoistiska yngre som inte håller distans. Skriver insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Text-TV kan jag idag den 10 november konstatera att 162 240 smittade har registrerats och 6 057 har avlidit i covid -19. När jag googlar på corona i intensivvården SVT ser jag att 2 906 hittills behandlats i intensivvården (iva). Av dessa är 2 111 män och 795 kvinnor. I åldersgruppen 50-69 år 1212 män och 379 kvinnor, det vill säga männen utgör 82 procent av gruppen.

Beror männens dominans på att de både är mer riskbenägna (optimiska egoister som saknar empati) och skörare (övervikt med risk för diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar etc) än kvinnorna? Kanske är det också så enkelt att männen inte förstår betydelsen av handhygien?

Det är hög tid till förändring av livstil och attityd. Alla - såväl yngre som medelålders och gamla behärska din egoism, försök vara empatisk och se till att följa alla råd för att minska smittorisken.

Kramkalasen efter mål/seger med lagledarnas goda minne (till exempel svenska dam- och herrmästarna i fotboll) och medelålders AW-häng är hån mot alla som arbetar i vården och psykiskt och fysiskt sliter ut sig. För att inte tala om shoppingdjävulen som fortfarande lever hos de ryggradslösa.

Var rädd om er 70-plussare! Tänk efter före! Säg vänligt men bestämt till de egoistiska yngre som inte håller distans.

Av 162 240 smittade har 6 057 avlidit i covid -19. Endast 2 906 har hittills behandlats i intensivvården (iva). De allra flesta som avlider har alltså inte fått någon iva-behandling. Högst tankeväckande! Något att fundera över!