Det finns så många lönsamma energibesparande åtgärder, som är lönsamma även med en kalkylränta på 6%. Inom fastighetsbranschen tar jag några exempel av egen erfarenhet.
IMD (individuell mätning och debitering) var och en betalar för sitt varmvatten. Varmvatten är inte ”gratis”. I brf Furan har vi haft detta i ett år. Vattenbesparingen är runt 900 000 liter eller 20%. Fjärrvärmen har minskat med 12%. Lägsta månadskostnaden för boende är 10 kronor och högsta 500 kronor per månad. Detta är ett rättvisekrav.
IMD för el: Alla boende slipper nätavgiften, som varierar från 250 kronor till 400 kronor i månaden i olika kommuner. Ägaren eller brf sluter ett avtal med elleverantör och förhandlar om som i vårt fall 200 000 kWh i stället för den enskilde, som förhandlar om 1400 kWh. Resultat lägre elpris.
Solceller: Nästa steg är solceller, som anpassas i storlek till boendes och fastighetens förbrukning. Sedan säljer man elen till de boende och får bättre betalt än att sälja till elföretag. Högst 10% säljer vi till elbolag. Dessa åtgärder skulle spara enormt mycket koldioxid och energi i Sverige.
Därutöver finns det massor av åtgärder för att spara energi! Isolera vindar, byggnader, termostat på radiatorer, som håller en jämn värme, modernisera värmecentralen, byta gamla torkskåp, tvättmaskiner och lampor till energisnålare.
Möjligheterna är enorma och här borde staten bidra. Bättre satsa på effektiva åtgärder än på bidrag i efterhand. Vi kan inte vänta i 15 år på kärnkraft!
Resultat: Skapar massor av arbetstillfällen, rejält minskad energiförbrukning, lägre hyreshöjningar och en stor miljöinsats.