Dags att börja fylla Nyköpings pooler med havsvatten?

Att uppmanas att spara vatten när man borstar tänderna, men samtidigt få fylla en hel pool, lämnar insändarskribenten frågande.
Att uppmanas att spara vatten när man borstar tänderna, men samtidigt få fylla en hel pool, lämnar insändarskribenten frågande.

Insändare 3 augusti 2022 08:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser Nyköpings Tidning som kom i veckan – Tema Hållbar stadsutveckling 2022–2023. En intressant läsning – särskilt sidan 38 "var rädd om vattnet". Dels ställer jag mig frågande hur någon törs bygga nytt i Råby, där det, som alla läsare av SN vet, ofta råder vattenbrist. 

Men främst ställer jag mig lite frågande till rekommendationer kring besparingsåtgärderna. Vi ska både stänga av vattnet när vi borstar tänderna (kanske 1,5 l/tillfälle) och inte diska under rinnande vatten (vem gör det nu för tiden?). I samma artikel kan jag inte annat än förstå kommunens accept att "fler har skaffat pool." 

En uppskattning är att varje pool innehåller cirka 20 000 liter renat och klart dricksvatten! Och poolen töms normalt varje år, det vill säga fylls på varje försommar. Om det finns 500 pooler i Nyköping betyder det att dessa fylls varje år med cirka 10 000 000 liter dricksvatten, eller 10 000 kubikmeter. Fortsätter utvecklingen mot fler privata pooler och varmare klimat måste vi kanske välja hur vi ska använda vattnet, för kommunen törs väl inte förbjuda nuvarande system med fyllningen? När är det dags att börja fylla poolerna med havsvatten?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa