I december fattade barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun beslut om detaljbudget för 2022. På agendan stod en fortsatt snedvridning av skolpengen. Nyköpings skolelever är olika mycket värda, helt baserat på godtyckliga grunder. SALSA är en strukturersättningsmodell, där elevers bakgrund och vårdnadshavares utbildningsnivå får en betydande effekt på skolpengen. I praktiken säger modellen faktiskt inte mycket om en elevs faktiska behov, vilket är synd, men det är ett resultat av ett experimenterande med ungas framtid.
SALSAN slår orättvist hårt mot flera skolor, såväl kommunala som fristående. I värsta fall handlar det för mindre aktörer om nedläggning om inte SALSAN sänks och grundbeloppet i skolpengen höjs. Alla skolor tillhör inte någon stor koncern som kan skjuta till kapital för driften, de flesta drivs av kooperativ, stiftelser eller mindre aktiebolag.
Det går inte att kategoriskt underminera förutsättningarna för friskolorna utifrån egna övertygelser. Jag delar synen avseende stora vinstuttag, det är inte avsikten med skattepengarna. Men i sin iver att vara friskolemotståndare, lämnar man elever och vårdnadshavare men inte minst personal och småföretagare i sticket.
Dags att förstatliga skolan?
"Realistisk socialdemokrat" tycker att Nyköpings kommun har en snedvridning av skolpengen.
Foto: Jessica Gow/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.