Dags att läsa på vad Långgrund faktiskt innebär

Utsikt från Arkö söder om Oxelösund enligt visualisering över den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2. Visualiseringen är beskuren från originalbilden.
Utsikt från Arkö söder om Oxelösund enligt visualisering över den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2. Visualiseringen är beskuren från originalbilden.

Insändare 21 september 2023 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svea vind offshores ansökan är inlämnad och inom två månader ska kommunens politiker säga ja eller nej till vindkraftsanläggningen Långgrund utan att villkora sitt svar – den ansökan som ligger på bordet är det som gäller.

Efter att ha läst ansökan och många av bilagorna kan jag konstatera att den är full av brister och subjektiva slutsatser. En sak är säker: Vi får inte det Långgrund som Svea vind säljer in i media och informerat om i samrådsprocessen. Ett ja innebär att vi för alltid tar farväl av vår unika skärgård och orörda natur.

Först och främst kommer Långgrund märkas – rejält! I en av bilagorna (Bilaga O) framgår att Långgrund blir ett dominerande landmärke i regionen och kommer ge ett massivt visuellt intryck. Vi kommer både höra och se vindparken dygnet runt i vår fantastiskt fina och rogivande skärgård. Varför välja denna skadliga placering med alla konflikterande riksintressen, när det finns pågående projekteringar av fler vindkraftsparker längre ut till havs?

Gömt i en liten ruta långt bak i en annan bilaga (Bilaga IV) står det att elen kommer att säljas till en idag okänd köpare. Att den hamnar i Sörmland som Svea vind har givit sken av under samrådsprocessen är därför inte längre troligt. Själva avtalsformen kallas PPA och utländska Iberdrola, med huvudägare Qatar, väljer själva vem de vill sälja elen till. Sannolikt väljs den som betalar bäst och idag skulle det innebära att elen säljs på export utanför Sveriges gränser.

Du som är politiker och ska fatta ditt beslut – läs underlaget och ställ dig frågan – är du beredd att ta konsekvenserna av detta experiment? Det finns betydligt bättre alternativ inom räckhåll.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa