Dags att S, V och MP i Oxelösund ber om ursäkt

Denna trista historia blev ett sorgligt avslut på min tid i Oxelösundspolitiken efter nära 20 år som förtroendevald. Skriver

Denna trista historia blev ett sorgligt avslut på min tid i Oxelösundspolitiken efter nära 20 år som förtroendevald. Skriver

Foto: Therése Jansson

Insändare2020-06-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Undertecknad överklagade alldeles i början av förra året beslut som Oxelösunds kommunfullmäktige fattade i december 2018. Det handlade om val till poster genomförda på felaktigt sätt, otillåtna val och bristfälligt protokoll. Exempelvis hade tre av revisorerna också andra kommunala uppdrag. De skulle alltså granska sig själva, vilket vore fullständigt befängt.

Och naturligtvis lagstridigt. Dessutom var protokollet så bristfälligt att kommuninvånarna inte kunde läsa vad som skett vid de olika valen på fullmäktigemötet.

Förvaltningsrätten har nu nyligen avskrivit ärendet konstaterande att kommunfullmäktige snabbt korrigerade sig på nästa möte och tillgodosåg mina yrkanden på alla tre punkterna. Det var naturligtvis glädjande att kommunen så snabbt man kunde rättade till de olagligheter, som jag påpekat. Men kommunen är svaret skyldig till hur man först kunde ge mig rätt i alla avseenden genom att korrigera sig, för att i nästa punkt på kommunfullmäktigemötet i ett yttrande till Förvaltningsrätten i ärendet påstå att jag hade fel på samma tre punkter! 

Här ska sägas att bakom detta beslut stod majoritetspartierna S och V plus MP. Alliansen och SD reserverade sig mot beslutet. Kommunens yttrande till Förvaltningsrätten från den 13 februari 2019 är ett lågvattenmärke i kommunens beslutsfattande. Man framstår som något av en bananrepublik i kommunal tappning.

Agerandet från majoriteten är pinsamt samtidigt som Alliansen och SD framstår som seriösa. För mig är det särskilt plågsamt att min dåvarande partikamrat Björn Johansson röstade som majoriteten. Å andra sidan har han oftast varit en megafon till den. Detta utlöste att jag kort därefter lämnade MP. Men insatserna från partiet på riksnivå, särskilt den orealistiska hållningen i migrationsfrågan och det svaga agerandet för att förbättra järnvägen, hade också avgörande betydelse för mitt beslut. 

Denna trista historia blev ett sorgligt avslut på min tid i Oxelösundspolitiken efter nära 20 år som förtroendevald. Jag begär nu att partierna bakom agerandet i den här frågan inte minst i det pinsamma yttrandet till Förvaltningsrätten, alltså S, V och MP, offentligt ber om ursäkt för sitt klavertramp.