Dags att ta ställning vid fotbolls-VM i Qatar

Vore det inte på sin plats att markera sitt stöd för HBTQ-rörelsen när Qatar står som värdnation för ett stort mästerskap 2022?, frågar Stefan Karlsson. Här en hörnflagga vid en elitseriematch i Norge förra året.

Vore det inte på sin plats att markera sitt stöd för HBTQ-rörelsen när Qatar står som värdnation för ett stort mästerskap 2022?, frågar Stefan Karlsson. Här en hörnflagga vid en elitseriematch i Norge förra året.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Insändare2021-07-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Carolina Bergquist (10/7) lyfter fram den kvinnliga domaren Stèphanie Frappart i sin krönika. En annan att lyfta fram är Rebecca Welch, den första kvinna att döma en match i engelska Premier League.
Två kvinnor som gör ett utmärkt jobb som domare. Två kvinnor som visar att kompetens är viktigare än kön och att kvinnor kan om de får chansen. Vi får säkert se fler kvinnliga domare i herrfotbollens finrum framöver. Inte för att ligorna ska tvingas genom ett slags kvoteringssystem, utan för att många kvinnor själva besitter den kompetens som faktiskt krävs.

Carolina Bergqvist hoppas att kvinnliga domare får chansen i nästa års fotbolls-VM som avgörs i Qatar och jag håller med. Precis som Carolina skriver. Varför inte i öppningsmatchen där värdnationen är en av parterna. Detta som en politisk markering mot situationen för landets kvinnor.

I det just avslutade fotbolls-EM markerade man sitt ställningstagande för HBTQ-personer genom att bland annat använda armbindlar i regnbågens färger. Något som också användes som ett politiskt redskap mot en av de deltagande nationerna, Ungern. Vore det därför inte på sin plats att på samma vis markera sitt stöd för HBTQ-rörelsen när Qatar nu står som värdnation för ett stort mästerskap? Ett politiskt ställningstagande mot en nation som straffar homosexuella med 3–7 års fängelse.

2019 publicerade ILGA en rapport som visade att homosexualitet är förbjudet i 70 av världens länder. Här har världens mer öppna nationer något att samlas kring och varför inte börja den resan i Qatar 2022?

Stefan Karlsson
 

Svar

Vad roligt att min text engagerade och att vi på det stora hela är överens, Stefan. I detta EM uppstod onekligen politiska frågor om grundläggande fri- och rättigheter. Utan att gå in på sakfrågan huruvida fotbollsförbunden aktivt ska eller kan ta ställning till lagar angående bl.a. hbtq-personers rättigheter så kan vi nog enas om att det i Uefas icke-politiska hållning oundvikligen ligger en dos politik. 

Carolina Bergquist