Dålig PR för kollektivtrafiken

Insändare 13 januari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköping växer och detta medför också ökade parkerings- och trafikproblem i centrum. För att minska trafiktrycket propageras för cykel och kollektivtrafik. Bra för både hälsa och miljö, men desto sämre för plånboken.
Ett exempel: Två personer åker buss från Brandholmen till centrum för att uträtta några ärende. Resan tar 10 minuter och kostar med reskort eller app 28 kronor enkel resa per person, alltså totalt 112 kronor fram och tillbaka. Köps biljetten ombord blir totalpriset 140 kronor! Motsvarande resa med bil och parkeringsavgift blir betydligt billigare. Kanske inte så konstigt att det blir parkerings- och trafikproblem i centrum.

Något som också är dålig PR för kollektivtrafiken och Nyköping är den stängda lilla väntsalen vid bussterminalen. Resenärer som anländer med landsbygds- eller långfärdsbussar och ska byta till annan linje tvingas vänta utomhus i kylan. Samma sak vid väntan på avresa.

Men eftersom det inte går att hålla denna lilla väntsal öppen kan man konstatera att det finns stora pengar att spara vid byggandet av nya resecentrum. Någon större tjusig vänthall behövs definitivt inte, det räcker med ett antal enkla väderskydd. För det kan väl inte vara viktigare att ha öppen vänthall i prestigebygget resecentrum än vid nuvarande bussterminalen?


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa