Därför behöver Sverige en samlingsregering

Året är 1939 och Per Albin Hansson (S) leder en samlingsregering. Arkivfoto
Året är 1939 och Per Albin Hansson (S) leder en samlingsregering. Arkivfoto

Insändare 28 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som borgerlig väljare är jag naturligtvis tillfredsställd över att den sidan vann, med en bräcklig marginal. Flera röster har hörts att regerandet kan komma att bli kaotiskt på grund av de olika partiernas vallöften, som man vill ska bli infriade. Nyligen i en ledare i SN skriver Rebecka Undén att borgerligheten är valets stora förlorare. Olof Jonmyren skriver i en annan ledare att en Kristerssonregering inte har mycket till liberalt utrymme.

Den samlade bilden är alltså att många tvivel svävar över koalitionen som vunnit valet. Vi befinner oss för närvarande i en kritisk tid. I vår omvärld pågår ett krig som kan pågå lång tid framöver. En energikris som kommer drabba hushåll, industrier och hela samhället, klimatförändringen till sist. Således, vi behöver en stark och handlingskraftig regering. Är den förväntade Kristerssonregeringen en sådan, det är frågan?

Under krigsåren 1939-45 hade vi en samlingsregering, som i stort var lyckosam för Sverige. Man bildade på så vis en stabil regeringsmakt, undvek det mesta av käbbel och tjat partierna emellan. Idag är vi ånyo i ett läge som liknar det vi upplevde krigsåren, ännu inte lika allvarligt. Icke desto mindre skulle vi känna oss betydligt nöjdare med en regering som visade handlingskraft och klokhet.

En sådan kan skapas endast genom ett samgående Moderater och Socialdemokrater. Två samhällsbärande partier som täcker det mesta som svenska medborgare önskar och hoppas på. Sverigedemokraterna skulle få mindre politisk makt. Hela den politiska situationen skulle bli lugnare och tryggare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa