Därför lyser det på Rosvalla – även när det är tomt

Insändare 14 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Elsparares” insändare i SN 10 januari.

Hej ”Elsparare” och tack för ditt engagemang när det gäller att hushålla med elen. Du hänvisar till att ”strålkastarna på Rosvallaområdet är tända ett flertal timmar dagligen trots att ingen aktivitet pågår”.

Vi utgår ifrån att du menar strålkastarna på våra konstgräsplaner och inte på parkeringarna. Att strålkastarna är tända utan att du inte ser någon aktivitet kan bero på många saker. Det mest vanliga är tyvärr att de som har bokat konstgräsplanerna inte har avbokat, belysningen styrs av bokningen och vi har i dagsläget tyvärr inte möjlighet att följa upp avbokningar. Belysningen tänds också en stund innan bokningen, eftersom det tar en stund innan belysningen når sin fulla styrka. Belysningen lyser också en kort stund efteråt, besökaren ska få chansen att ta sig ifrån planen utan att gå i totalmörker. Har man lämnat planen tidigare eller är väldigt snabb kan det lysa efteråt.

Vid större arrangemang låter vi belysningen på konstgräsplan A vara tänd trots att det inte är någon verksamhet på planen. Detta har med säkerheten att göra, eftersom tusentals besökare lämnar området samtidigt. Det blir både tryggare och säkrare om belysningen lyser en stund extra. Vi jobbar intensivt inom kommunen för att vara energismarta, både för klimatets skull men också för kommunens ekonomi och för att säkerställa invånarnas säkerhet. Ett mängd lampor har bytts till LED-lampor eller gjorts rörelsestyrda, direktverkande el har bytts till fjärrvärme, bergvärme eller solceller och fönster har bytts för att nämna några konkreta åtgärder på våra anläggningar. Detta är ett långsiktigt arbete och som har hög prioritet inom kommunen.

Hör gärna av dig direkt till oss om du har fler frågor om hur vi hanterar denna fråga.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa