Har du hört den förut – om att hela Sverige ska leva

Tystberga, en av kommunens orter.

Tystberga, en av kommunens orter.

Foto: Stefan Karlsson

Insändare2024-05-31 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du hört den förut. I ett par decennier sände SVT detta populära program i vilket kändisar satt framför varandra och berättade roliga historier.

Nu har Landsbygdsriksdagen åter haft ett evenemang där politiker och andra makthavare minglat och ätit gott under förutsättningen att de alla har ett gemensamt intresse för landsbygden. Den här gången till en kostnad av 9 miljoner. Det stundar nu ett EU-val och precis som vid alla val plockas gamla slogans fram och dammas av för att väljarna ska se fräschören i dem. Har du hört den förut?

Trots fagra löften om att "Hela Sverige ska leva" och "Vi älskar landsbygden", står ofta landsbygden och dess invånare där som de stora förlorarna efter att den sista gästen lämnat Landsbygdsriksdagens mingel och politikerna åter stoppat in sina gamla slogans i garderoben.

Boende i Tystberga, Vrena, Nävekvarn och andra mindre orter, betalar exakt lika mycket i kommunal skatt som de boende i centralorten. Skillnaden ligger i att eldsjälar i Tystberga, Vrena, Nävekvarn och andra mindre orter, är de som försöker hålla bygden levande. I centralorten sköter kommunen det hela.