Delade turer gör inte vårdyrket attraktivare

Många inom vården vill inte ha delade turer och det är jobbigare än det ser ut på pappret. Skriver insändarskribenten.

Många inom vården vill inte ha delade turer och det är jobbigare än det ser ut på pappret. Skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Delade turer inom vården är något som har prövas ett antal gånger och har visat sig ej fungera. Nu har Nyköpings kommun och facket Kommunal kommit på att vi försöker igen, beslutet är taget.

Många inom vården vill inte ha delade turer och det är jobbigare än det ser ut på pappret. Ska vi nu backa tiden och försämra arbetsvillkoren? Varför? Är det brist på utbildad personal? Är det av ekonomiska skäl? Det måste finnas väldigt starka skäl hos arbetsgivaren och facket att gå emot anställda och medlemmars vilja och driva igenom en försämring för personal inom vården.

Forskning gjordes 2018 av Stressforskninginstitutet hur det påverkar hälsan med mera. Det finns fler utredningar som visar att skift/delade turer inte är att föredra. Beslutet tar bort arbetsglädje för många, skapar oro bland personal och det försämrar förutsättningar för bra vårdkvalitet. 

Vårdyrket är både slitsamt och stressigt. Vad tycker den äldre personal ? Det är väl ändå meningen att personal inom vården ska orka jobba fram till pension. Fritid och socialt umgänge drabbas också.

Inget schema är ännu presenterat för personalen, det blir en (överraskning). Ensamstående med barn kan alltså inte börja planera hur det ska fungera i hemmet och i barnomsorgen. Delade turer gör inte vårdyrket attraktivare, jag tro inte att en arbetssökande har vårdyrket överst på listan så länge det finns andra val med bättre arbetsvillkor och i  många fall bättre lön.

Att mer eller mindre ”köra över” anställda och medlemmar leder inte till något bra. Som fackförbund ”ska företräda sina medlemmar på bästa sätt”. Har så skett?

Jag tror att väldigt få av er beslutsfattare har provat på att arbeta skift/delade turer.Facket lyssnar inte på medlemmars åsikter eller tar medlemmars intresse på allvar. Kommunen som arbetsgivare är yttersta ansvarig för en fungerande arbetsmiljö, där ingår väl också arbetsvillkoren. Hur tänker man här?