Demonstrera för att rädda klimatet

Insändarskribenten tycker att alla skolledare ska  se välvilligt på elevernas klimatdemonstration på fredag.

Insändarskribenten tycker att alla skolledare ska se välvilligt på elevernas klimatdemonstration på fredag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-09-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kom med och demonstrera för att rädda klimatet nu på fredag 27 september  klockan  11.30-13.30  på Torget i Nyköping. Miljontals ungdomar över hela världen visar vägen till en hållbar framtid för hela mänskligheten! 

Vi alla, såväl unga som vuxna, och inte minst lärare, företagsledare och politiker måste respektera ungdomarnas angelägna budskap. Och vi måste gå från ord till handling. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Vi kan – och måste – vara med och göra skillnad och vi kan göra det tillsammans! Att vara med och rädda klimatet är en överlevnadsfråga för dig och mig och för kommande generationer! Visa din förståelse, ditt engagemang och solidaritet genom att stödja och delta i ungdomarnas initiativ. Visst kan väl alla ni skolledare se välvilligt på elevernas demonstration på fredag. 

Och så bra det är att skollagen ger er rektorer rätt att bevilja elever kortare ledigheter. Elever som önskar medverka i den angelägna klimatmanifestationen ska inte behöva avstå därför att de befarar ogiltig frånvaro i skolan.  Elevernas klimatinitiativ kan ses som en del i deras utbildning och samhällsengagemang. 

Läroplanen betonar elevernas ”ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor”. Undervisningen kan i olika ämnen knyta an till klimatfrågan som ingår i många av FN:s Nya hållbarhetsmål Agenda 2030. Att uppmärksamma pågående debatter och aktuella forskningsresultat känns mer angeläget än nånsin! Lycka till!