Den bästa julklappen är växtbaserad

Köttproduktion, oavsett ursprung, är en av de mest klimatpåfrestande livsmedelskategorierna, skriver insändarskribenten.

Köttproduktion, oavsett ursprung, är en av de mest klimatpåfrestande livsmedelskategorierna, skriver insändarskribenten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2025-01-05 01:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i SN framhåller landsbygdsminister Peter Kullgren m fl svenskt kött som en "julklapp till landsbygden, bönderna och miljön". Detta är starkt vilseledande.

Köttproduktion, oavsett ursprung, är en av de mest klimatpåfrestande livsmedelskategorierna. Även om utsläppen från svensk produktion är något lägre än det globala snittet är skillnaden marginell i relation till växtbaserade alternativ. Produkter som bönor, ärtor och linser kräver upp till 99 procent mindre vatten och mark och genererar en bråkdel av växthusgasutsläppen jämfört med kött. 
Utöver klimatet måste djurrätt också tas på allvar. Även om svenska djurskyddskrav är högre än i många andra länder, visar insyn i industrin att svenska djur ofta lever under stress och lidande i trånga miljöer.
Samtidigt visar forskning att köttindustrin globalt driver på avskogning och artutrotning, och såväl FN som svenska myndigheter uppmanar oss att minska köttkonsumtionen för att nå klimatmålen och förbättra folkhälsan.
Vi bör kräva att våra politiker, istället för att sprida desinformation utifrån egna intressen, baserar sina uttalanden och prioriteringar på fakta och vetenskap. Detta kan ske genom att:

Stödja växtbaserade alternativ exempelvis genom subventioner och forskning.

Utbilda om hållbar kost och kostens påverkan på klimat och djurvälfärd.

Omdirigera jordbruksstöd från köttindustrin till växtbaserad livsmedelsproduktion.

Införa obligatorisk märkning som visar matens klimatpåverkan och djurens levnadsvillkor för att hjälpa konsumenterna att göra informerade val.

Att främja en växtbaserad kost är inte bara en fråga om klimatet – det är också ett steg mot en mer rättvis värld där djur behandlas med värdighet och där resurser används effektivt för att mätta en växande befolkning. Politiken har ett ansvar att leda denna omställning, inte att förankra oss i en ohållbar livsmedelsproduktion.