Den fossila energin måste bort

Den svenska oljeimporten från Ryssland har stoppats med sanktioner. Men världen sitter fortfarande fast i olja, kol och gas, skriver miljöpartisten Björn Åslund.
Bilden: Kolkraftverk i Luetzerath, Tyskland.

Den svenska oljeimporten från Ryssland har stoppats med sanktioner. Men världen sitter fortfarande fast i olja, kol och gas, skriver miljöpartisten Björn Åslund. Bilden: Kolkraftverk i Luetzerath, Tyskland.

Foto:

Insändare2022-03-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands brutala krig mot Ukraina dominerar just nu med all rätt media. Men en annan nyhet, med ännu större tyngd, har hamnat i nyhetsskuggan. Det är FN:s senaste klimatrappport, som åter visat att nuvarande klimatåtgärder är långt ifrån tillräckliga. 

Dessa båda händelser är tydligt sammanflätade. Världens, och vi svenskars, stora beroende av fossil energi driver på upphettningen av klimatet. Samtidigt är det Ryssland och många andra odemokratiska stater som får sina inkomster genom att sälja fossila energi. Oljan bidrar alltså till att förstöra både klimatet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den svenska oljeimporten från Ryssland har stoppats med sanktioner. Men världen sitter fortfarande fast i olja, kol och gas. Nu sker också ett uppvaknande där många stater verkligen ser över sin energiförsörjning, för att minska beroendet av fossilbränslen.

I Sverige har vi sedan länge jobbat med få bort den fossila energin, men vi är ännu långt ifrån mål, framför allt inom transportsektorn. Uppskruvade bränslepriser, Rysslands överfall av Ukraina och klimatkrisen visar tydligt att bensin och diesel inte är framtiden.

Miljöpartiet vet att höga bränslepriser drabbar en del hårt. För att kompensera utsatta grupper i Sverige föreslår vi bland annat en skattesänkning för hushåll i landsbygd som ger 4 000 kronor per person per år och 6 miljarder i skattesänkningar på biodrivmedel.