Det är Johansson och Olovsson som raljerar

Joha Frondelius är gruppledare för KD i Region Sörmland.

Joha Frondelius är gruppledare för KD i Region Sörmland.

Foto: Jimmy Persson

Insändare2022-08-31 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De båda socialdemokraterna Monica Johansson och Fredrik Olovsson skriver att vi raljerar över deras sjukvårdslöfte om köfri vård i Sörmland. Det gör vi inte. Vi påpekar stillsamt att de gav samma löfte inför förra valet och att de inte kommit i närheten av att infria det. Återvinning är bra – men inte när det gäller brutna vallöften.

Däremot raljerar Johansson och Olovsson om vårt förslag till sjukvårdsreform, alltså att lägga ner regionerna och införa ett nationellt vårdsystem för hela landet. Det märkliga är att vårt förslag är starkt inspirerat av det som Socialdemokraterna har genomfört – i Norge. Även Norge hade landstingsvård tidigare. Även de hade problem med ekonomistyrning, personalförsörjning och långa köer. Sen flyttade de sjukhusvården till staten och sedan dess har läget där blivit väldigt mycket bättre.

Det är högst märkligt att det som är socialdemokratisk politik sedan tjugo år i det land som mer än något annat liknar vårt, är ”högerkonservativt” här.

Vårt förslag innebär att 5 000 regionpolitiker tas bort och att vårdexperterna får större makt över vården. Det är förmodligen det som bekymrar Johansson och Olovsson. Inte själva vården i sig.