Det Àr lÄngt kvar innan det Àr över

Jag har under en lÀngre tid lÀst i tidningarna och sett inslag pÄ TV hur folk struntar i eller kringgÄr myndigheternas rekommendationer. Skriver Clas Sandvall F.d 66 Sandvall Armens JÀgarskola Kiruna.

Jag har under en lÀngre tid lÀst i tidningarna och sett inslag pÄ TV hur folk struntar i eller kringgÄr myndigheternas rekommendationer. Skriver Clas Sandvall F.d 66 Sandvall Armens JÀgarskola Kiruna.

Foto: Claudio Bresciani / TT

InsÀndare2021-01-15 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag har under en lÀngre tid lÀst i tidningarna och sett inslag pÄ TV hur folk struntar i eller kringgÄr myndigheternas rekommendationer.
Jag har funderat lÀnge pÄ om jag skall berÀtta följande, men som lÀget Àr nu kanske nÄgon drar öronen Ät sig.
Året var 1959 jag var 20 Ă„r och tjĂ€nstgjorde som bandvagnsförare vid Armens JĂ€garskola i Kiruna.

För att vi skulle fÄ sÄ mycket erfarenhet av transporter som möjligt i vÀglöst land utförde vi mÄnga civila transporter frÀmst Ät Samerna. Men den hÀr gÄngen fick vi en förfrÄgan frÄn ett par flygburna sportfiskare som förliden sommar nödlandat med sitt plan lÄngt in i vÀglöst land om vi kunde hÀmta deras plan.

Det gick bara att ta sig dit pÄ vinter med bandfordon vi stÀllde upp och gav oss i vÀg det var ett tvÄ dagars jobb med övernattning i en stuga i fjÀllen. NÀr vi kom till stugan visade det sig vara en ödegÄrd vi övernattade dÀr och följande morgon letade vi rÀtt pÄ flygplanet lastade det pÄ kÀlkar körde hem.

Hela vÀgen hem funderade jag varför var gÄrden öde det hade den varit mÄnga Är för det var en riktig gÄr med en mindre mangÄrdsbyggnad och uthus. Jag förhörde mig med lite olika personer vad som hÀnt. Svaret jag fick var att det var ett "nybygge" gjort av personer som hoppades pÄ en bÀttre framtid men Spanska sjukan kom i mellan.

Trots att det var lÄngt ute i vÀglöst land skördade Spanska sjukan offer sÄ det Àr inte svÄrt att första varför covid-19 fÄr sÄdan spridning. SÄ dÀrför alla som lÀser detta följ myndigheternas rekommendationer för det Àr lÄngt kvar innan det Àr över!

LĂ€s mer om