"Det är sorgligt att vandra runt i vår stad idag"

Kvarteret Brädgården är återigen föremål för en insändare.

Kvarteret Brädgården är återigen föremål för en insändare.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-07-19 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är ett 40-tal åhörare som lämnar diskussionsmötet på NK-villan med det trösterika hemskicket från kommunens stadsplaneringschef att vi Nyköpingsbor med tiden kommer att vänja oss vid stadens inte alltför sällan kritiserade nybebyggelse, som nu kvarteret Brädgården.

En stad kommer alltid att genomgå förändringar. Det är nog inte det vi Nyköpingsbor är frustrerade över. Det är snarare den förfulning vi upplever vår stad drabbas av när staden förtätas och nya bostäder uppförs till synes utan arkitektonisk kvalitet och omsorg om miljön.

När nya stadsdelar växer fram i vår stad, och annorstädes, krävs en annan typ av stadsplanering och nybyggnation än den vi sett senaste åren. Stadsrummets förtätning bör minska och grönområden behållas, särskilt viktigt för klimatet och för att få stopp för uppvärmningen. Men finns den viljan hos våra politiker?

De senaste årtiondena har politikerna smitit undan och lämnat över bostadsbyggandet till den vinstdrivna byggnadsindustrin. Det har bland annat resulterat i att vi har Europas högsta byggnadskostnader. I Nyköpings kommun saknas därtill stadsarkitekt. Att utveckla en stadsbebyggelse utan stadsarkitekt är som att spela fotboll utan domare. Det kan sluta hur som helst. Oftast i allmänt missnöje.

Det är sorgligt att vandra runt i vår stad idag och se höghusliknande modulbyggnader breda ut sig lite varstans i stadens centrala delar. Vare sig vi är äldre, singlar, separerade, sambos, särbos eller nyanlända – är det så vi vill bo i framtiden?