"Det är underskottet i gästhamnen som kostar"

"Problemet är att se till att gästhamnen sköts så att den inte går med underskott" skriver insändarskribenten Bo Jender i Oxelösunds båtägarförening. Arkivfoto

"Problemet är att se till att gästhamnen sköts så att den inte går med underskott" skriver insändarskribenten Bo Jender i Oxelösunds båtägarförening. Arkivfoto

Foto:

Insändare2023-05-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oppositionsrådet Linus Fogel (S) har i en insändare med rubriken ”Kollision att subventionera båtplatser” ondgjort sig över att kommunfullmäktige vill sänka båtplatsavgifterna.

Linus säger att båtplatserna de senaste åren gått med 500 000 kronor i överskott. Det är fel, de senaste två åren har resultatet varit -255 000 och -216 000 kronor enligt kommunens bokföring, som vi erhållit från ekonomichefen. Kommunen har gjort nödvändiga investeringar, bland annat efter krav från länsstyrelsen, men det får inte blandas ihop med driftskostnaderna. Investeringarna skrivs av på lång tid bortåt 40 år och blir alltså bara ett par procent per år.

Anledningen till förlusten är dock att resultatet belastats med cirka 600 000 kronor, kallat ”anslag” som gått till att täcka underskottet i gästhamnen, en verksamhet som inte har något samband med våra båtplatser. Bakgrunden till detta är att när kommunen tog över efter Promarina, som under ett antal år höjt priserna, så uppkom ett överskott. Eftersom kommunen enligt kommunallagen ska tillämpa självkostnadspriser och inte gå med vinst hittade man på kostnaden ”anslag” till gästhamnen. Det är kreativ bokföring.

Vi reagerade mot detta och bildade för snart två år sedan Oxelösunds båtägarförening. Vi fick inte gehör för detta hos den gamla politiska ledningen, men hos oppositionen som sedermera blev majoritet. Linus säger vidare att om man sänker taxorna så får alla som inte har båtplats vara med att betala. Det är också fel, det är underskottet i gästhamnen som kostar. Så problemet är att se till att gästhamnen sköts så att den inte går med underskott.

Båtägarföreningen kommer nu att inleda ett samarbete med kommunen och Kustbostäder för att utveckla småbåtshamnarna och öka beläggningen. Vi har den erfarenhet som kommunen saknar och vill medverka på frivillig basis för att göra hamnarna mer attraktiva och inte minst säkrare. Vi är beredda att betala för kommunens kostnader, men inte mer.