Det finns ingen läsning att skämmas över

Boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic" är en bok som fått många icke läsvilliga barn- och ungdomar att faktiskt öppna och sluka en bok för första gången i sitt liv. Skriver insändarskribenten.

Boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic" är en bok som fått många icke läsvilliga barn- och ungdomar att faktiskt öppna och sluka en bok för första gången i sitt liv. Skriver insändarskribenten.

Foto: PONTUS LUNDAHL

Insändare2021-01-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I onsdagens (20/1-2021) tidning uppmärksammas utredningen om stärkta skolbibliotek som regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin presenterade dagen innan, jättebra! Utredningen föreslår en ny lagstiftning som ska säkerställa att alla elever får tillgång till bra och bemannade skolbibliotek, och på så sätt ska den läsning som sker i skolan respektive i hemmet inte stå så långt ifrån varandra. Att ni samma dag publicerar en helsideskrönika om böcker att skämmas över gör mig rent ut sagt ledsen. Det finns ingen läsning att skämmas över – all läsning är bra läsning. 

Krönikan nämnde "Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Ibrahimovic själv och David Lagercrantz, som ett exempel på en bok att skämmas över att ha hemma i sin bokhylla. En bok som fått många icke läsvilliga barn- och ungdomar att faktiskt öppna och sluka en bok för första gången i sitt liv. Om vi vuxna inte läser och inte visar barn- och ungdomar att läsning faktiskt är bra, fostrar vi inga läsare. Om vi däremot läser, omger oss av böcker och pratar positivt om böcker, om vi slutar skamma läsning, skapar vi större möjligheter för barn- och ungdomar att läsa, men också att utöka sitt ordförråd

En sjuttonåring som inte läser har ett ordförråd 15 000-17 000 ord, medan den som läser har ett ordförråd på 50 000-70 000 ord. Så sluta skamma läsning. Det börjar med dig och mig – oavsett forum.