Det politiska maktspelet ligger bakom energikrisen

"Med de ökande el- och bensinpriserna har många länder nu återgått till att använda kol och olja för sina energibehov" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Med de ökande el- och bensinpriserna har många länder nu återgått till att använda kol och olja för sina energibehov" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2023-03-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har ett problem med energiförsörjningen på grund av att vi avvecklat fungerande kärnkraftverk. Socialdemokraterna har under flera mandatperioder arbetat med partier som velat avveckla kärnkraften till förmån för miljövänliga energikällor. Man har gått för snabbt fram med avvecklingen innan infrastrukturen av nya källor funnits på plats. Sverige har exponerat sig för risker och är idag fortsatt beroende av fossil energi från länder som inte delar vår egen värdegrund.

Från klimatkonferensen läser vi att det totala koldioxidutsläppet för 2022 blev 37,5 miljarder ton. Den ekonomiska krisen i världen bidrar till att koldioxidutsläppet i världen blir högre. Med de ökande el- och bensinpriserna har många länder nu återgått till att använda kol och olja för sina energibehov. Indien är det land som utmärkt sig i denna riktning. Här har man ökat sin kol- och oljekonsumtionen för att täcka sina energibehov. Landets andel när det gäller koldioxidutsläppet var 7 procent 2021. Listan toppas fortfarande av Kina med sina 32,9 procent med USA på andra plats med 12,6 procent enligt EU:s onlinetidskrift. 

Sveriges koldioxidutsläpp har legat runt 48 miljoner ton vilket är nära 0,14 procent av världens totala utsläpp. Utifrån detta kan vi konstatera att Sveriges energiförsörjningsproblem är självförvållat. Att vidta snabba drag genom att stänga kärnkraften var därmed ett politiskt beslut med syfte att behålla makten. Beslutets verkningar ser vi idag i form av chockhöjda elpriser. Konsekvenserna blir att Sverige tvingas till storskalig användning av fossilbränslen.