Det var bättre förr i vissa avseenden!

På 1990-talet fanns det 4 300 intensivvårdsplatser. När corona-pandemin slog till hade de krympt till 573, skriver "Snart pensionerad sjuksköterska".

På 1990-talet fanns det 4 300 intensivvårdsplatser. När corona-pandemin slog till hade de krympt till 573, skriver "Snart pensionerad sjuksköterska".

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2021-03-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På 1990-talet så fanns det 4 300 intensivvårdsplatser med respirator och 50 mobila fältsjukhus med 10 000 vårdplatser. När pandemin slog till hade vi 573 IVA-platser och 2 fältsjukhus med 96 platser. 

I slutet av 80-talet så besökte en hemtjänstpersonal i snitt 4 äldre per dag. Idag ligger snittet på 12, varav hälften av besöken är på 15 minuter. 

Pandemin har visat bristerna i välfärden och vad det lett till. Vi får hoppas att covid-haveriutredning inte blir ytterligare en skrivbordsprodukt som inte leder till en förbättring. 

Som vårdpersonal kan vi knappast arbeta hemifrån och med tanke på det antal personer som smittats av vårdpersonal och som även avlidit är det dags att förbättra villkoren.

 Det behövs inte mer kommunikatörer eller appar. Dagens samhälle är sårbarare i många avseenden än tidigare i historien. Vilket visar sig med jämna mellanrum. 

Jag hoppas att morgondagens vårdpersonal får vare med om en förbättring istället för den försämring som vi nu har upplevt. Har arbetat inom psykiatrin och missbruksvården under nästan hela mitt yrkesliv. Även arbetat i andra länder i Skandinavien och kan jämföra med dessa. Och vi är duktiga på tekniken, men kontinuitet och tid för att läka är i princip obefintliga numera. 

Jag hoppas att alla ansvariga inser att det behövs vändas på den här vårdapparaten så att det finns en vård för alla medborgare, nu är det resurser och kontakter som avgör till stor del.