Du konsument: Kolla att priset verkar rimligt

"Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare i Sverige" skriver insändarskribenten Omar Abdinasir (S).

"Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare i Sverige" skriver insändarskribenten Omar Abdinasir (S).

Foto: Erik Unnerdal

Insändare2024-03-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 mars firar vi Kollektivavtalets dag. Kollektivavtalen är fundamentet på svensk arbetsmarknad som skapar ordning och reda, rättigheter och skyldigheter samt ger schyssta konkurrensvillkor för både anställda och företagen.

Det är också fackens främsta möjlighet för att motverka arbetslivskriminalitet. Kriminaliteten på svensk arbetsmarknad har spridit sig i rasande fart. Det handlar om kriminella aktörer i arbetslivet som systematiskt fuskar, bryter mot lagstiftning och utnyttjar arbetare och våra välfärdssystem. Det rör sig om allt från ekonomisk brottslighet till människohandel.

Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare i Sverige, för seriösa företag som sköter sig och för samhället i stort. Arbetare utnyttjas och tvingas arbeta för låga löner, med urusla arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö, ofta arbetare från andra länder. Detta i sin tur spiller över på andra arbetstagare vars villkor dumpas av oschysst konkurrens. Företag som gör rätt för sig konkurreras ut av oseriösa aktörer. Vår välfärdsmodell utmanas när skattemedel tänkta att användas till det gemensamma i stället försvinner till kriminella.

För att få bort dessa kriminella från arbetsmarknaden behöver vi alla hjälpas åt. Du som konsument bör kolla så företaget har kollektivavtal, skattesedel, lämnar kvitto och att priset verkar rimligt. Vi behöver också ett krafttag från hela det samlade samhället och nya arbetsmetoder från samverkande myndigheter.