Miljökontoren tvingar ofta fastighetsägare med små avlopp att installera fosforfällor, ofta med ett kalkhaltigt material som tillverkas i Polen med lika stora utsläpp av CO2 per ton som cementtillverkning. Dessa utsläpp beaktas aldrig. Utbyte av fosforfällor är dessutom en stor årlig kostnad, varefter fällorna ofta läggs på deponi.
Jag tar därför kraftigt avstånd från påståendet att fosforfällor ”är bra för miljön eftersom innehållet i fosforsäckarna sprids ut på jordbruksmark och tillför näring.” Näringen består av cirka 1 promille fosfor. En fosforfälla på 500 kg innehåller alltså runt ½ kg fosfor. Denna mängd kan lantbrukaren köpa för 25 kronor. Det är helt uppenbart att kostnaden – runt tiotusen kronor för byte av fosforfälla i Nyköping – helt spårat ur.
Miljökontoret ska beakta miljöskadorna från fosforfällor och väga det mot miljönytta. Fosfor är ett livsviktigt näringsämne och skador begränsas till ytvatten, medan enskilda avlopp som släpps ut i marken inte når fram till sjöar. Detta ska vägas mot klimateffekten vid tillverkning av filtermaterialet på 500 kilo kalkhaltigt material, som frigör 350 kilo CO2. CO2-avgiften för det borde vara 250 kronor/säck, men eftersom filtermaterialet tillverkas i Polen så betalar tillverkaren inte dessa avgifter, med undantag för nån tia för utsläpp från det använda fossila bränslet.
Denna information undanhålls fastighetsägarna som tvingas installera dyra fosforfällor utan avsedd effekt på avskiljning av fosfor. Det är dags att Havs- och Vattenmyndigheten tar sitt ansvar och vägleder miljökontoren utgående från naturvetenskap istället för att snegla på intäkterna de kan roffa åt sig från värnlösa toalettanvändare på landsbygden.