Dags att staten tar över regionerna?

"Nu är inte Sverige en föregångsnation när det gäller vård längre" skriver insändarskribenten. På bilden en av de äldre delarna av Nyköpings lasarett.
"Nu är inte Sverige en föregångsnation när det gäller vård längre" skriver insändarskribenten. På bilden en av de äldre delarna av Nyköpings lasarett.

Insändare 26 september 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter över 40 år inom vården har jag sett hur administration bara vuxit och att datorisering inneburit ett flertal olika journal- och datasystem inom och med dagens ekonomi så är det dags att lägga ner regionerna iallafall för vården.

Nu är vården mycket ojämlik. Beror på vilken region man bor i om man får vård och hur länge man får vänta. Som personal är det mycket längre tid som behövs för inskolning då de olika regionerna har olika system. Har jobbat i Danmark och Norge och de har färre system och även system som gäller i hela landet. Spar oerhört med tid och pengar på det.

Hela SKR:s budget kan också minskas om staten tar över. I dagens pengar är över 1 300 miljoner som de kostar. Pengar som kunde användas till personal som behandlar istället. Visserligen kommer staten behöva något som styr vården. Men alla regionfullmäktige kan ju också minska sina kostnader. Men makt är det många som vill ha, men kompetens verkar saknas iallafall i Sörmland. Där verkar det vara som alla skyller på varandra nu när det ska lånas även till lönerna. Är ju ett riktigt dåligt resultat.

Men det skylls på pandemi och inflation. Det fanns en hel del pengar under pandemin och då kunde man satt undan till sämre tider, men det valde man bort. Nu är inte Sverige en föregångsnation när det gäller vård längre. Vi kommer längre och längre ner på den listan om man jämför med andra länder.

Men vi har säkert en massa kommunikatörer som kan prata bort det numera.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa