Elavbrotten ökar – kan man lita på Vattenfall?

Har Vattenfall och Svenska kraftnät kunskap och är de kapabla att leverera den el vi behöver nu och i framtiden utan avbrott? Skriver Ole Thronborg.

Har Vattenfall och Svenska kraftnät kunskap och är de kapabla att leverera den el vi behöver nu och i framtiden utan avbrott? Skriver Ole Thronborg.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-11-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha en tillförlitlig och stabil elförsörjning är ett krav och helt avgörande för ett modernt och digitaliserat samhälle. Om några år kommer allt fler elbilar att vara helt beroende av en stabil elförsörjning. Stefan Löfven lovade nyligen att vi har överskott av el. Må så vara att det finns mycket el i norrland men om det inte finns kapacitet att distribuera den söderut i moderna säkra elnät är vi ute på hal is.

Inte minst SSAB:s Hybrit projekt kommer att ställa frågan på sin spets där ett konstant flöde av stora mängder el kommer att vara avgörande för dess existens i Oxelösund. Ett enda strömavbrott kommer att få stora konsekvenser för SSAB.

Jag bor i Stigtomta, en förort till Nyköping. Fram till 2018 har eldistributionen fungerat tillfredsställande med ett fåtal årliga strömavbrott. De sista två åren har strömavbrotten ökat markant och bara under de sista 30 dagarna har vi haft åtta strömavbrott. Dessa kommer spridda över dygnets timmar. Ibland varar de längre och ibland några minuter. Är det så här framtiden kommer att se ut i ett Sverige med statligt Vattenfall som ägare och en regering som inte ser problemen?

I många länder använder man idag allt mer mark och havskabel av det skälet att det ger just en stabilare och säkrare el men Vattefall envisas med att använda gammal sårbar teknik som luftledningar som dessutom medför ett antal negativa konsekvenser för vårt samhälle.

Har Vattenfall och Svenska kraftnät kunskap och är de kapabla att leverera den el vi behöver nu och i framtiden utan avbrott?