Elprisstödet första steget mot ett brutalare Sverige

Elprisstödet är precis som veckopengen – det utgår från prestation, inte behov.
Elprisstödet är precis som veckopengen – det utgår från prestation, inte behov.

Insändare 12 november 2022 07:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elprisstödet blir den första riktiga orättvisan som den nya regeringen lägger fram. Orättvist slöseri för många, men helt normal högerpolitik för Moderaterna.

Tänk dig att Ulf delar ut veckopeng till sina barn. Hans barn har redan mer pengar än de behöver, så behovet av veckopeng för Ulfs ungar är enbart en chimär inom familjen. För att göra någonting bra av situationen ges barnen olika beting för att således istället belönas med veckopeng utifrån en prestation. Ulfs barns veckopeng blir istället prestationsorienterad. 

Regeringens elprisstöd har baserats utifrån samma tänk. Ju mer du har presterat desto mer ska du få, oavsett om du har ett behov av pengarna eller inte. Och det är det här med ”behov” som högerregeringen inte kan förstå. Den utgörs nämligen av människor som inte respekterar behovsdelen. De vill helst inte ge någonting till någon som enbart har ett behov. De kan alltså inte förstå andra verksamheters eller människors behov av pengar. 

Detta är på riktigt och det är allvarligt. Makthavare med skev verklighetsuppfattning är direkt farliga i regeringsställning och kan på nolltid förstöra och förgöra svenskars välfärd utan att vi hann fatta vad som egentligen hann ske. Regeringens utformning av elprisstödet var det första steget mot det nya, och för de flesta också brutalare och blåare Sverige.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa