I dag är elproduktionen på årsbasis i Sverige tillräcklig för dagens behov. I framtiden (om bara några år) behöver SSAB och andra större industrier ofantligt mycket mer elenergi med kontinuerlig elproduktion. Då räcker INTE elproduktionen i Sverige.
I ledaren i SN 15/12 skriver Olof Jonmyren att det produceras alldeles för lite el med biobränsle som grund. Man kan fråga sig om det räcker med bioproducerad elproduktion för SSAB behov? Jag är mycket tveksam till om den lösningen är realistisk, för att om några år, skapa tillräcklig kontinuerlig och hållbar elförsörjning.
WWF säger angående biobränsle för elenergi: " – Idag har vi en för hög energikonsumtion för att den ska kunna ersättas av bioenergi. Om jakten på biobränslen blir för stor, blir trycket på våra ekosystem ohållbart och medför negativa konsekvenser på biologisk mångfald, miljö och lokalbefolkning. Därför måste det finnas kontrollsystem som säkerställer att produktionen sker på ett hållbart sätt.”
Jag är helt övertygad om att det behövs elproducerande kraftresurser med kontinuerlig och hållbar elförsörjning av stora mått. Idag produceras ca 23 000 MW per tidsenhet för att täcka behovet en kall vardag. (Maxproduktion är ca 25 000 MW) Därav är ca 7 000 MW kärnkraft (6 st kraftverk) och ca 10 000 MW vattenkraft. Vindkraft ger idag ca 6000 MW vid kraftig vind som dock ej är planerbar el. I framtiden behövs dubbelt så mycket elproduktion som idag!! Alltså omkring 50 000 MW per tidsenhet kontinuerlig produktion. Ännu finns tyvärr ingen säker möjlighet att spara överproducerad el till senare behov.
Olof Jonmyren antyder i ledarartikeln att ”Det krävs dock starkare drivkrafter än idag för att produktionsanläggningarna ska kunna köras för fullt när elbehovet är som störst” Jag håller med om det. En tydlig, hållbar och långsiktig inriktning behöver marknaden generellt NU för att elbehoven ska säkras i framtiden. Det är fortfarande inte för sent med kloka politiska beslut för Sveriges framtida elbehov! Men det är bråttom för trams och förhalningar håller inte längre!