Svensk sjukvård har tidigare varit en förebild för omvärlden. Så är det tyvärr inte längre. Det har vi sett under de senaste månaderna. Runt omkring världen har sjukvårdspersonal slitit och även dött på grund av bristande resurser. Sjukvårdspersonal har även attackerats både av anhöriga och patienter och i Sverige utsätts de för våld och hot dagligen.
Idag har Sverige vårdköer vilket kallas särskild vårdskuld som den nu rätt slitna personalen ska ordna med att springa fortare utan mer personal och resurser och där många patienter tvingas vänta längre än vårdgarantins 90 dagar. Vi har bland de lägsta antalet vårdplatser i Europa som lett till ständiga överbeläggningar inom vården (Källa Läkarförbundet).
Vi bygger sjukhus som är bland de dyraste i världen, Karolinska och nu även i Malmö. Och ni som följt artiklarna om Karolinska har läst om vilket katastrofbygge och avtal region Stockholm gjort. Byta en dörr kostar 1,2 miljoner och det var 2017. Det är helt utan sans och vett.
Jag ser i mina flöden på sociala medier där personer får vänta många timmar på vård och långa väntetider till primärvården. I Sverige ska alla medborgare erbjudas bästa möjliga sjukvård inom rimlig tid, oavsett hemort eller plånbok. Vi vill ge vårdpersonalen den uppskattning de förtjänar i form av rimliga löner och en god arbetsmiljö. Vi vill se ett Sverige där kvalitet, tillgänglighet och säkerhet garanteras genom välutbildad och engagerad personal.
Självfallet bör sjukvården tillföras mer resurser, men vi ser även potential att förbättra vårdens metoder så att resurserna används mer effektivt, vilket är särskilt viktigt för att minska köerna. Det kan handla om allt från att ge möjlighet till bibehållen lön under specialistutbildningen för sjuksköterskor, flytta hanteringen av journaldokumentation och annat administrativt arbete.