Pensioner är ett hett samtalsämne på arbetsplatserna. Det finns politiska beslut på att vi ska jobba allt längre med motiveringen att vi idag blir äldre och att vi håller oss friskare längre upp i åldrarna. Den nya riktåldern man beslutat om kommer att träda i kraft 2026/2027 och innebär att du som är född 1963 och senare får ta ut den allmänna pensionen först vid 64 års ålder. För kommande generationer lär den riktåldern komma att höjas ytterligare.
Nu finns det ett krux. Visst blir vi generellt äldre och visst håller vi oss friskare, men. Med all respekt för yrkesgrupper som arbetar på kontor, i butiker och liknande arbetsplatser. Det är lättare för dem att fortsätta arbeta längre, bara intresset finns, än det är för yrkesgrupper som dagligen kämpar med tunga, stressiga och fysiskt ansträngande jobb. Inom dessa kategorier är det inte lika populärt att behöva vänta ytterligare år tills pensionen kan börja tas ut. Inte minst med tanke på att kroppen hos många börjar säga ifrån innan man ens fyllt 60.
Det finns frågor kring detta. Varför ska löntagare som har ett jobb tvingas jobba längre, när så många inte ens har ett jobb? 372 500 stycken var de i augusti och med kommande lågkonjunktur lär de bli än fler. Finns det politiska lösningar så att inte olika yrkesgrupper med olika förutsättningar träder in i pensionärslivet med kraftigt differentierade pensioner?
Är det verkligen så att alla som arbetar under hela sitt vuxna liv måste arbeta ännu längre för att finansiera sin egen pension eller måste vi jobba allt längre för att finansiera pensionssystemet som sådant?