En förlåtande attityd mot skurksamhället

Varför avtar inte den organiserade brottsligheten utan tvärtom eskalerar. Svaret är naturligtvis att skurkarna inte bryr sig om de relativt milda straffskärpningarna regeringen har orkat med, skriver Nils Gustafsson.

Varför avtar inte den organiserade brottsligheten utan tvärtom eskalerar. Svaret är naturligtvis att skurkarna inte bryr sig om de relativt milda straffskärpningarna regeringen har orkat med, skriver Nils Gustafsson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-03-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVD hade i sin söndagsedition en artikel med rubriken "Den fria världen måste våga sätta hårt mot hårt".
Jag citerar texten i artikeln "om vi behandlar skurkstater som förtjänta av samma respekt som fredliga demokratier, så kommer vi att medverka till att stärka skurkstaterna och försvara demokratierna", påstår artikelförfattaren. Naturligtvis något som alla demokratiförespråkarna kan skriva under på. 

Det otäcka är att man kan byta ut skurkstater mot skurkar och fredliga demokratier mot laglydiga medborgare i landet Sverige. Landets regering håller nu på att vända stenar för att få bukt med den organiserade brottsligheten och dess skjutbenägna medlemmar. Detta stenvändande borde ersättas med mycket radikala straffskärpningar och borttagande av allehanda rabatter till ungdomliga mördare. 

Vår justitieminister hävdar med emfas att han har gått så långt som det är möjligt när det gäller straffskärpningar. Då ställer sig vän av ordning frågan, varför avtar då inte den organiserade brottsligheten utan tvärtom eskalerar. Svaret är naturligtvis att skurkarna inte bryr sig om de relativt milda straffskärpningarna regeringen har orkat med. Skärpning från ett till 1,5 år är inget de bryr sig om, däremot en ökning till 15 år utan rabatt och beslag av alla deras tillgångar skulle förmodligen få en del av brottslingarna att ta sig en funderar på sin verksamhet. 

Men regeringens inställning är att det är synd om även de värsta skurkarna och att dessa till varje pris ska återanpassas samt att brottsoffren många gånger får skylla sig själva som går ut på kvällstid och vistas på gator och torg i vissa utsatta områden. Många har svårt att förstå socialdemokratins konstiga inställning till brottsoffer och framförallt deras förlåtande attityd mot skurksamhället.