En grön ny giv för klimatet och jobben

Lokalt i Nyköping kan det också skapas nya gröna industrijobb som exempelvis X-Shore satsning på elbåtstillverkning på Arnö, skriver Erik Carlgren, Socialdemokratiskt idéforum i Nyköping.

Lokalt i Nyköping kan det också skapas nya gröna industrijobb som exempelvis X-Shore satsning på elbåtstillverkning på Arnö, skriver Erik Carlgren, Socialdemokratiskt idéforum i Nyköping.

Foto: X Shore

Insändare2021-08-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige kan bli klimatneutralt redan 2035 och samtidigt skapa nya jobb. Men det kräver att vi vågar satsa. Nu! 

Det finns ett konkret förslag för detta, en ”Grön ny giv för Sverige.” Visst, det tas redan idag många steg åt rätt håll men omställningen går för långsamt. För att uppfylla Parisavtalets mål behöver Sverige närma sig nollutsläpp under 2030-talet. Det är möjligt att göra. “Grön ny giv för Sverige”visar hur Sverige kan bli klimatneutralt på 15 år och samtidigt stärka landets industri och infrastruktur. Detta kan bli det största jobb- och välfärdsskapande programmet sedan efterkrigstiden och är i grunden klassisk socialdemokratisk industri- och välfärdspolitik i en modern grön tappning. Staten ska ta en ledande roll för en samhällsomvandling som gynnar det stora flertalet. 

Lokalt i Nyköping kan det också skapas nya gröna industrijobb som exempelvis X-Shore satsning på elbåtstillverkning på Arnö. Vi vill se att Nyköpings kommun prioriterar fler sådana gröna satsningar. Med “Grön ny giv för Sverige”, förväntas nya, strategiskt viktiga bas- och verkstadsindustrier växa fram, till exempel inom vätgas, batterier mm. Med omställningsstöd och grön investeringsbank till existerande industrier som fossilfri stålproduktion blir Sverige grönare. Ekonomiskt sett är planen både realistisk och samhällsekonomiskt lönsam. Så vad väntar vi på? Prislappen lär bara bli högre ju längre vi väntar med att ställa om – ekonomiskt lokalt och nationellt, men framför allt för mänskligheten.