En ny åklagarmyndighet bestående av SVT-reportrar

Värt att notera är att den nya åklagarmyndigheten bestående av SVT-reportrar inte sade ett ord om smittorisken, när SVT anordnade Melodifestivalen i början av pandemin. Skriver insändarskribenten.

Värt att notera är att den nya åklagarmyndigheten bestående av SVT-reportrar inte sade ett ord om smittorisken, när SVT anordnade Melodifestivalen i början av pandemin. Skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-02-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har fått en ny åklagarmyndighet i Sverige. Utbildade jurister är inte så intressanta som självutnämnda åklagare från Agenda. De nya åklagarna anslog en mycket anklagande ton, när de hade en utfrågning av landets statsminister Stefan Löfven och statsepidemiologen Anders Tegnell. 

Det var ingen vanlig intervju utan en direkt anklagelse om att de misskött sina uppdrag under pandemin. Pinsamt var att åklagarna tuggade om samma frågor som redan ställts vid varenda presskonferens under ett års tid. 
Hela världen har drabbats av pandemin. Alla länder har gjort sitt bästa för att bekämpa pandemin och vidtagit olika åtgärder vid olika tidpunkter.

Tegnell framhöll att det i början av pandemin varit svårigheter med personalbrist, bristande resurser för testkapacitet och smittspårning samt brist på skyddsutrustning. Tegnell poängterade att man dammsugit alla regioner för att tillsammans bekämpa de uppkomna bristerna. Socialstyrelsen och MSB har också tillsammans med regionerna bidragit till att bekämpa den svåra situationen.

Löfven poängterade att han tagit sitt ansvar, men att det saknats en pandemilag som gett regeringen möjlighet att agera snabbt i en dylik krissituation. Dock har vi nu fått en pandemilag som kan gälla från och med 10 januari 2021.

Värt att notera är att den nya åklagarmyndigheten bestående av SVT-reportrar inte sade ett ord om smittorisken, när SVT anordnade Melodifestivalen i början av pandemin 1 februari till den 7 mars. Många länder ställde in sina Melodifestivaler på grund av pandemin. Men det gjorde inte SVT. Jag tycker att lite självkritik vore på sin plats.