Signaturen ”Elevassistent” skriver i SN (3/8) att vi ska tänka sunt kring landsbygdsutvecklingen.
Självklart är det så, men vad räknas som sunt? Det är givet så att alla i kommunen betalar lika mycket i kommunal skatt, men det är ingen hemlighet att landsbygdsbor får betydligt mindre tillbaks än de som valt staden. Därmed inte sagt att de som valt landsbygden kräver samma service som den som erbjuds i centralorten, något signaturen hävdar. Jag har då aldrig hört det kravet framställas, oavsett i vilket forum diskussionen framförs.
En levande landsbygd kräver dock satsningar och vilka om inte valda politiker kan forma de förutsättningar som är givna för att också boende på landsbygden ska få en del av kakan?
Signaturen ”Elevassistent” har gjort valet av avstå delar av den skattefinansierade samhällsservice många landsbygdsbor önskar. Innebär det att valet ligger i att ta bussen och inte bilen till Nyköping, att alla förnödenheter inhandlas i den lokala butiken (om sådan ens finns) och att barnen är placerade i den lokala skolan (om den finns kvar)?
Till sist undrar jag om det verkligen är populism när oppositionen uttrycker en annan politik för kommunens mindre orter? Ordet som sådant är överutnyttjat och används flitigt när motståndarna vill se något annat än den egna sidan. Om det är populism eller verklighet som baserar olika partiers syn på en levande landsbygd får väl väljarna avgöra den 11:e september 2022.