En utmärkt historisk bok prins Harry

Prins Harry är minst sagt aktuell just nu efter sitt boksläpp. Arkivfoto
Prins Harry är minst sagt aktuell just nu efter sitt boksläpp. Arkivfoto

Insändare 23 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En alldeles utmärkt bok om hur prins Harry upplevt institutionen, det vill säga monarkin, drottningfamiljen, föräldrarna, styvmodern och sin mors liv och död samt senare händelser med hustru har getts ut i dagarna. Och hur hovet och pressen saboterade deras liv.  "Vem kollar pressen?" var den allvarliga fråga prins Harry ställde i intervjun.

Två tredjedelar av engelska folket hatar Harry, sa man i intervjun och många tycker att han inte skulle ha skrivit om händelserna. Där håller jag inte med. Istället tycker jag att det är bra och mänskligt att Harry fått terapi och hjälp att psykologiskt bearbeta och förstå sitt svåra liv.

Att yppa sanningen har ofta ett högt pris. Jag hoppas prins Harry klarar sig och sin familj och i någon mån når sin målsättning med att få kungafamiljen att förstå.

Prins Harry beskrev i intervjun i SVT måndagen den 16 januari 2023 av en bekant, kunnig journalist, hur Harry själv som vuxen provkört tunnelsträckan utan att finna något speciellt med tunneln och vägbanan. Hans slutsats blev, att olyckan berodde på att bilen med prinsessan Diana och hennes följe jagats och att detta orsakat den dödliga olyckan.

Alla kommer ihåg var de var, när olyckan rapporterades, berättade Harry. Jo, det stämmer också för min del. Jag kommer ihåg var jag var och vad jag gjorde och tragiken jag kände.

Paparazzi stod och fotograferade Diana, medan hon låg svårt skadad. Ingen hjälpte henne, berättade Harry.

Tidningarna betalade vanligtvis stora summor för en bild av prinsessan och därmed slutade allt i förskräckelse. Jag har beställt den värdefulla boken. Det är inte ofta allmänheten får läsa vad som hänt skrivet av en person, som verkligen varit med under hela sitt liv och dessutom varit så allvarligt utsatt som prins Harry.

Varje person har rätt att både bearbeta och skriva om svårbegripliga händelser i sitt eget liv. "Min sanning" måste få komma fram.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa