Enkla insatser du kan göra för miljön

Har du pantburkar och plastflaskor? Panta dom. För att minska plast i hav och sjöar. Skriver insändarskribenten.

Har du pantburkar och plastflaskor? Panta dom. För att minska plast i hav och sjöar. Skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-06-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatförändringarna måste lösas snarast, annars kommer det i framtiden finnas platser i världen där människan inte kan leva.

Jag skriver detta för att argumentera över enkla sätt i vardagen att hjälpa miljön på. Till exempel, släck lampan när du går ut ur rummet, cykla till jobbet/skolan eller affären.

Men jag tänkte också argumentera om att klimatförändringarna pågår just nu. Det som stör mig, är att det är många som har detta problemet i bakhuvudet, men inte bryr sig.

Därför vill jag uppmana alla att följa dom här klimatsmarta valen i vardagen.

1. Släck lampan när du går ut ur ett rum. För att tillverka lampenergi, släpper man oftast ut koldioxid/CO2.

2. Har du pantburkar och plastflaskor? Panta dom. För att minska plast i hav och sjöar.

3. Återvinn plast och glas. För att minska plastutsläppen i Östersjön och andra sjöar och hav.

4. Köp inte en massa kläder. Det går åt 2 700 liter vatten att göra en t-shirt, och 10.000 liter vatten för att göra ett par jeans och forskare tror eller vet att i sinom tid kommer det vara brist på dricksvatten om det fortsätter som det gör. Ett par jeans är dricksvatten för en människa i tio år så tänk att ett barn i afrika skulle kunna få dricksvatten för tio år för jeansen som du förmodligen har i din garderob.

5. Använd inte så mycket papper. För man hugger alltid ner träd för att tillverka papper.

6. Köp inte produkter som har mycket palmolja i sig. Du äter mer palmolja än vad du. Tror nästan allt innehåller palmolja.

Detta här pågår just nu inte sen.Det är nu som Australien står i lågor. Det är nu som regnskogen huggs ner. Det är nu som jorden blir varmare. Det är nu som folk svälter. Det är nu som mänskligheten förstör planeten och vår egen mänsklighet. 

Jag är orolig och gör vad jag kan för att stoppa klimatförändringarna. De som är äldre inser inte att det är vi yngre som ska bilda nästa generation.